• Finančná gramotnosť u deviatakov

          • Aj tento školský rok sa naša škola sa zúčastnila projektu  “Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní“. Cieľom projektu je rozvíjať schopnosť žiakov orientovať sa vo sfére peňazí, prijímať finančné rozhodnutia a  vedieť hospodáriť s peniazmi v každodenných životných situáciách. 

            Tento finančno-vzdelávací projekt je realizovaný za pomoci európskych štrukturálnych a investičných fondov.

            Na seminároch sa zúčastnili žiaci 9. ročníka. Tí mali možnosť precvičiť nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctva a poisťovníctva, ale i rozšíriť vedomosti o základné ekonomické pojmy, vyriešiť príklad zostavenia  rodinného rozpočtu a pochopiť základné princípy investovania. Žiaci ocenili hravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže, skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu na aktuálne ekonomické témy.

            Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov by mohla byť úspešnosť výstupných testov, ktorá sa po ukončení seminárov pohybovala na úrovni 58 % (vstup 42%) Z toho možno odvodiť fakt, že tí, ktorí sa rozhodli prednášku vnímať, si cieľové základné poznatky odniesli:)))

             

          • Rovesnícke vyučovanie pre 5. roč

          • Samuel Kvasnica, talentovaný žiak,  zo VI. A triedy si pripravil v závere školského roka 2022/2023 pre žiakov V.B a III.B triedy "plejádu" pokusov, ktorými chcel prispieť k rozvoju prírodovednej gramotnosti svojich mladších spolužiakov a cez experimenty im ukázať, že fyzika a chémia sú súčasťou nášho každodenného života i keď  ako školské predmety  medzi žiakmi  nie sú veľmi populárne a obľúbené.Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie, pozorne sledovali pripravenú prezentáciu o fyzike, vedcoch, ktorí sa zaslúžili o jej rozvoj. Sledovali experimenty, zapájali sa do ich realizácie. Žiaci majú v obľube "výbuchy" a z toho dôvodu mala veľký úspech "raketa" v závere programu, ktorý Samko pripravil k spestreniu záveru školského roka 2022/2023. Samkovi patrí veľké ĎAKUJEME

             

          • Volejbalový turnaj ôsmakov

          • V utorok, 27.6.2022, sa uskutočnil volejbalový turnaj medzi žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka. Štyri triedy si zmerali sily v súboji o prvé miesto. V snahe získať  titul majstra našej školy, tímy podporovali nadšení fanúšikovia, ktorí vytvorili skvelú športovú atmosféru. Všetci súťažiaci predviedli obrovskú dávku odhodlania a  pravého športového ducha. Víťazom, triede 9.A, srdečne blahoželáme!

          • Oznam ŠJ

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje stravníkom, že dňa 30.06.2023 sú všetci stravníci odhlásení z obeda. Ak má niekto záujem o stravu v tento deň, musí sa prihlásiť v školskej jedálni do 28.06.2023 do 7.00 h.

          • ZÁŽITKOVO

          • Odvážne poňali koncoročný výlet deti z 2. A a 2.B triedy. Vybrali sa na plte a pod Strečnom splavovali Váh. Hladina vody bola vysoká, okolitá príroda krásna, pltníci sršali vtipom, jedlo v MC Donalds chutilo mňamkózne. Krásne zážitky máme. A že to bol podľa detí najlepší výlet, máme čo robiť aby sme ho o rok prekonali.

          • Školská jedáleň - dôležitý oznam !!!

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti  o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),  ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume: 

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] a odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v na prvom stupni a odobralo obed, -        2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že: 

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej

            jedálni,    

            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 05.09.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na tlačive, ktoré žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania, prostredníctvom triedneho učiteľa, a to najneskôr v termíne do 29.06.2023.

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            Upozornenie:

            Žiadame zákonných zástupcov, ktorí majú finančné podlžnosti v zariadení školského stravovania, aby ich v čo najkratšom čase uhradili.

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima. 

          • Digitálny žiak

          • do 30.6.2023 môžete získať príspevok pre svoje dieťa na výpočtovú techniku.

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

            Pozrite si podmienky na odkaze:

          • Príprava na budúce povolanie vo 4.ročníku

          • Dnes, 16.6.2023, nás prišli do školy pozrieť bývalí žiaci: Alex Hovorka, Ján Jančo a Matúš Slezáček. Veľmi sme sa potešili z ich návštevy. Kedže sú to žiaci Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom, urobili hodinový výklad o možnostiach štúdia na ich strednej škole žiakom 4. ročníka.

            Alex Hovorka ukázal žiakom CNC stroje a frézy na ktorých sa učia pracovať a Matúš Slezáček hovoril o programovaní webových stránok v HTML a o možnostiach sietí. Žiaci si vyskúšali za pomoci všetkých troch aj prácu s príkazovým riadkom a naučili sa ako zistiť adresu počítača.

            Veľmi pekne ďakujem za prednášku a tešíme sa na ďalšiu ich návštevu

          • Celoslovenské kolo súťaže " Čo vieš o hviezdach" - 12.-13. jún v Prešove

          • V priestoroch Hvezdárne a planetária v Prešove sa uskutočnilo 13.06. 2023 celoslovenské kolo súťaže " Čo vieš o hviezdach". Na súťaži našu školu úspešne reprezentoval žiak VI.A triedy Samuel Kvasnica, ktorý za svoje vedomosti získal krásne 4. miesto. Odmenou za úspešné riešenie písomných úloh, úloh z histórie astronómie a slepej mapy je pre nášho žiaka týždenný " astronomický" prázdninový pobyt v Radave. Samkovi blahoželáme

          • Dôležitý oznam !!!

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás požiadať o vyplnenie dotazníka, ktorým chceme zistiť Vaše názory na kvalitu školy, ktorú navštevuje Vaše dieťa. Našim cieľom je vytvoriť, čo najpriaznivejšie podmienky pre výchovu a vzdelávanie Vašich detí, a to nie je možné bez rešpektovania Vašich názorov. Dotazník vyplňte prosím zodpovedne, čestne, úprimne a svedomito, aby ste vyjadrili len svoje vlastné názory. Dotazník je anonymný, jeho vypĺňanie dobrovoľné a výsledky budú využité iba na skvalitnenie práce školy. Dotazník Vám bude zaslaný prostredníctvom Edupage a možnosť na vyplnenie bude do 25. júna 2023.

            Hodnotenie školy budú realizovať aj žiaci a pedagogickí zamestnanci školy.

            Ďakujeme Vám za spoluprácu.

            Riaditeľstvo školy

          • Zber papiera - jún 2023

          •  

            15.06.2023 - štvrtok..........................12.00 h – 17.00 h

               

            16.06.2023 - piatok.............................6.00 h – 17.00 h

               

            17.06.2023 - sobota............................8.00 h – 12.00 h

          • TALENT SHOW - prihlás sa aj ty!!!

          • Prihlás sa do II. ročníka Talent show a predveď všetkým v čom si dobrý. Tvoje vystúpenie oceníme nielen potleskom. Prihlášky nájdete vo vašich triedach.