• Záložka do knihy spája školy

          • Každý rok sa zapájame do medzinárodného projektu Záložka do knihy spája školy a vždy sa tešíme na balíček od partnerskej školy. Tento rok sa zapojili žiaci piateho ročníka, ktorí vyrobili záložky pre spolužiakov z Českej republiky z mesta Příkazy. Deti s pani učiteľkou zo spomínanej školy nám okrem krásnych záložiek poslali aj veľa pekných darčekov - perá, pravítka, pohľadnice, prívesky, magnetky, brožúry a iné. Veríme, že sa  rovnako potešia aj spolužiaci za hranicami z našej zásielky. 

          • Zbierka pre útulok

          • V mesiacoch október a november usporiadali žiaci zo školského parlamentu zbierku krmiva pre zvieratá v Trenčianskom útulku. Do zbierky sa zapojilo veľa detí (hlavne z prvého stupňa), ktorým nie je osud zvieratiek ľahostajný. Veríme, že sa psíky a mačky potešia nášmu predvianočmému darčeku. 

            Všetkým, ktorí do zbierky prispeli, ešte raz ďakujeme za to, že nezištne pomáhate. 

          • Spevácka súťaž Trenčianske hodiny

          • Spevácka súťaž Trenčianske hodiny

            Po dvoch rokoch kovidovej prestávky sa opäť súťažiaci rozospievali   na 51. ročníku speváckej súťaže v speve ľudových piesní trenčianskeho regiónu -Trenčianske hodiny. Z našej školy sa súťaže zúčastnili šiesti žiaci. V prvej kategórii to boli:  Riško Masaryk z 2.A a Natálka Šprtlová z 3.B . V druhej kategórii súťažili Karinka Masaryková, žiačka 4.B,  a  Andrej Kuchta zo 6.B a tretiu – najstaršiu kategóriu, obsadili Viktória Križková a Emka Michalcová, obe zo 7.B. Všetci naši žiaci odspievali jednu pieseň podľa vlastného výberu a druhú pieseň z okolia Trenčína. Všetci podali výborný spevácky výkon, chválime ich za vzornú reprezentáciu našej školy!

            Úspešná bola a 3. miesto v svojej kategórii obsadila Viktória Križková.    Srdečne jej blahoželáme!

             

             

          • Hasiči a záchranár u druhákov

          • 2.A a 2.B  začala dnešný deň netradične a to besedou na tému záchranné zložky. Hasiči i pán záchranár nám predstavili svoje povolanie, naučili nás, ako sa správať v situáciách, kedy ide " o život" a zodpovedali naše zvedavé otázky.  Všetci sme boli nadšení, keď sme si na vlastnej koži mohli vyskúšať board, prilby, obleky a rôzne pomôcky, ktoré používajú pri svojej práci. 

          • Deviataci na Trnavskej univerzite

          • So žiakmi deviateho ročníka sme absolvovali na PdF Trnavskej  univerzity

            "Deň otvorených laboratórií" na katedre chémie v rámci "Týždňa vedy a techniky". Žiaci našej školy mali možnosť nielen si pozrieť priestory chemických laboratórií, ale pod vedením študentov učiteľstva chémie mali možnosť realizovať, zabaviť sa a porozprávať o zaujímavých a atraktívnych chemických dejoch ktoré pre žiakov pripravili. Exkurzia prispela k rozvoju prírodovednej gramotnosti a zručností v predmete chémia. Študentom ďakujeme za čas, ktorý žiakom našej školy venovali.

          • Zber papiera - november 2022

          • 10.11.2022 - štvrtok............................12.00 h – 17.00 h

               

            11.11.2022 - piatok.............................6.00 h – 15.00 h

               

            12.11.2022 - sobota............................8.00 h – 12.00 h

          • Krúžok: Skúšajme, skúmajme a spoznajme (vedecké pokusy)

          • Výroba slizkej hmota Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú typicky slovenské sviatky, ktoré sa u nás slávia od nepamäti. Tradíciou je navšíviť cintoríny a zapáliť sviečku na hrobe našich blízkych. No v niekoľkých posledných desaťročiach k nám prenikajú sviatky a zvyky z iných kútov sveta, ako je napríklad aj Halloween. Tradične je spojený so strašidlami a kostýmami, vyrezávaním tekvice, ale aj so slizom. V rámci tématiky Halloweenu si žiaci na krúžku vedeckých pokusov mohli vyrobili svoj modelovací sliz z lepidla, vody a sódy bikarbóny, ktorá celú zmes zahustila. Lepidlo dodalo hmote slizkosť.​​​​​​

            Neviditeľné písmo: Už ste niekedy posielali zašifrovanú správu? Vymysleli ste si originálny kód, ktorý ste poznali len vy a vaši najbližší? Predpokladám, že áno. Kedysi si tak ľudia posielali dôležité správy zašifrované nie kódom, ale neviditeľným atramentov vpísaným medzi riadky bežného textu. Ale ako takýto text dešifrovať? Žiaci mali šancu odhaliť neviditeľné písmo napísané bezfarebným atramentom. Stačilo len podržať prázdny papier nad plameňom sviečky a počkať, kým sa písmo samé ukáže. Hnedé sfarbenie na mieste, kde bol nanesený roztok sódy bikarbóny, bolo spôsobené zuholnením papiera na tomto mieste, keďže jeho štruktúra bola zmenené vplyvom sódy. Na zuholnenie tejto časti papiera nám teda stačila nižšie teplota než na zapálenie zvyšku papiera. Neviditeľný text sa tak odhalil a papier zostal vďaka obozretnej práci žiakov celý.​​​​​​​

            Horenie a výbuch: Uskladnenie, výroba či manipulácia s horľavými plynmi nie je vždy jednoduchá záležitosť, no pri správnom postupe sa môže zmeniť na zábavu. Žiaci nie len zapaľovali propán-butánovu zmes, zavedenú pod mydlovú vodu (vznikali bubliny naplnené týmto horľavým plynom), ale aj pripravovali ďalší horľavý plyn - acetylén, ktorý nechávali vybuchnúť. Pri jeho dostatočnom množstve mali možnosť vyrobiť si z neho sviečku. Žiaci si nakoniec overili, že môžu bezpečne kúzliť ako fakíri s ohňom. Stačilo zobrať si mydlové bubliny naplnené horiacou zmesou na ruku a zapáliť. Horľavý plyn v bublinách rýchlo zhorel a jeho vylúčené množstvo tepla bolo pohltené mydlovou vodou vďaka veľkej tepelnej kapacite (teplote, ktorú treba dodať látke, aby sa zahriala o jeden teplotný stupeň).​​​​​​​​​​​​​​

            Nie je čierna ako čierna: 3, 2, 1 - ŠTART - Ponor kriedu s nanesenou farebnou bodkou do vyvíjača (misky, kadičky, pohárika) naplneného vodou alebo alkoholom a sleduj, ako sa farba rozkladá a zanecháva na kriede farebné šmuhy. Pomocou chromatografie žiaci oddelili jednotlivé zložky zmesí - konkrétne farebných fixiek, ktorých farba nie je jednozložková, ale obsahuje zmes rôznych farbív, vďaka ktorej sa dosiahne požadovaný farebný odtieň. Žiaci si tieto farebné stĺpiky nakreslili a navzájom porovnali. A keďže niektoré fixky sú založené na vodnej báze a niektoré na alkoholovej, použili pri práci obe tieto rozpúšťadlá. Nakoniec ich úlohou bolo vyriešiť detektívny príbeh - nejaký ich spolužiak počarbal fixkou listinu výhercov súťaže. Našli 4 čierne fixky, ktoré zodpovedali tej na listine. Žiaci následne navrhli a uskutočnili postup, ktorým by odhalili vinníka. 

            ​​​​​​​

             

          • Robíme čo vieme - krúžok

          • S deťmi na krúžku Robíme, čo vieme sme sa venovali opäť našim Sovičkám. Dotvárali sme ich rôznymi materiálmi. Myslíme,  že sa im vydarili.

          • Zážitkové centrum vedy –  ATLANTIS CENTER – 03.11.2022

          • Zážitkové centrum vedy –  ATLANTIS CENTER – 03.11.2022

            So žiakmi VI.A a VI.B triedy sme navštívili Atlantis Center v Leviciach, ktoré  patrí do siete zážitkových centier. Na žiakov čakalo veľa  interaktívnych objektov, cez ktoré spoznávali  fyzikálne zákony a prírodné javy. Dostali sa do sveta bubliniek, robotov, virtuálnej reality, skúšali si postaviť dom, pozorovali optické klamy, správanie piesku, vyskúšali si svoju pozornosť, dozvedeli sa o najnovších poznatkoch z oblasti techniky. Individuálne sa venovali aktivitám a exponátom, ktoré ich najviac zaujali.  

            Exkurzia prispela k prepojeniu teoretických vedomostí s reálnym životom, podporila prírodovednú gramotnosť žiakov.

          • Exkurzia - ENERGOLAND Mochovce

          • Žiaci  VIII.A, VIII.B a IX.A, IX.B triedy navštívili v rámci rozvoja prírodovednej gramotnosti ENERGOLAND Mochovce.

            V úvode exkurzie si pozreli v 3D kine film Odysea energie, ktorý mapuje vývoj vesmíru. Vyskúšali si model bezemisnej motorky, interaktívnu LED podlahu, termálne zrkadlo, vyrábali energiu  pohybom svojich nôh.

            Žiaci sa v priestoroch Energolandu v ktorom sa nachádza  viac ako tridsať objektov, rôzne aplikácie a interaktívne expozície dozvedeli  informácie o energii, o výrobe elektriny, o globálnom otepľovaní a tiež o uhlíkovej záťaži.

            V  Energoland  sa zameriavajú na jadrovú energetiku z pohľadu bezpečnosti a rádioaktívneho odpadu.

            Prostredníctvom Mapy energie si mohli vyhľadať rozličné zaujímavé fakty a štatistiky, ktoré sa im  priamo premietali na mapu sveta s vyznačenými krajinami.

            Žiaci si mohli utvoriť svoj vlastný názor na výrobu elektriny a jej zdroje, lebo Energoland približuje okrem využitia jadrovej energie i poznatky o ďalších zdrojoch energie - o vode, Slnku, vetre, geotermálnej energii a fosílnych palivách.

            V priestoroch Energoland si žiaci mi mohli  vytvoriť vlastnú fotografiu alebo preskúmať archeologické nálezy z okolia Mochoviec a vyskúšať štiepenie jadier rádioaktívnych látok.

            V rámci návštevy Energolandu  v Mochovciach sme navštívili neďaleký hrad v Leviciach a Tekovské múzeum v Leviciach a Brhlovce.

            Je to slovenské regionálne vlastivedné múzeum, v ktorom je  zdokumentovaná  história, prírodné vedy a ľudová kultúra v danom regióne. V múzeu je  vyše 110 000 ks zbierkových predmetov z oblastí živej a neživej prírody, histórie, archeológie a ľudovej kultúry.

            Exkurzia bola prínosom k rozšíreniu vedomostí žiakov a prepojeniu teórie s praxou.

             

          • Noc výskumníkov v Žiline

          • So žiakmi 8.a 9. ročníka sme v piatok 30. septembra 2022 navštívili priestory nákupného centra OC Mirage, kde si  prezreli vedecké stánky a prezentácie Žilinskej univerzity v rámci festivalu vedy „Európska noc výskumníkov“. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť mladých ľudí a širokej verejnosti na  informácie, ktorých garantmi sú výskumníci a výskumné inštitúcie. V jednotlivých stánkoch boli pre návštevníkov pripravené aktivity k zážitkovému vzdelávaniu. Aktivity mali prispieť k lepšiemu spoznaniu vedy a ľudí, ktorí za ňou stoja.

            Navštívili stánok:  Kontajnerové námorné prístavy – prístavy 21. storočia, Optická pinzeta, Od vynálezu k patentu....

            Naši žiaci si vyskúšali si rôzne aktivity, ktoré prispeli k rozvoju ich poznania a k prepojeniu teoretických vedomostí s reálnym životom.

          • POP-STAR Talentmánia 2022

          • POP-STAR Talentmánia

            Dňa 26. októbra  2022 sa naša žiačka, Viktória Križková zo 7.B,  zúčastnila krajského kola speváckej súťaže Pop Star Talentmánia v Považskej Bystrici. Súťažila s populárnou piesňou „Ta ne“ od speváčky Kristíny. Hoci vo veľkej konkurencii dvadsiatich piatich súťažiacich  nepostúpila do finále,  podala vynikajúci spevácky výkon a vzorovo reprezentovala našu školu, za čo jej patrí pochvala a poďakovanie. Ukázala svoj talent a nadanie a získala v súťaži cenné skúsenosti do ďalších speváckych súťaží.

             

          • Literárna súťaž Babka, dedko, ľúbime Vás.

          •  Babka, dedko, ľúbime vás

            V rámci októbra – mesiaca úcty k starším sa naši žiaci 7.A triedy zapojili do literárnej súťaže Babka, dedko, ľúbime vás, ktorej 1. ročník vyhlásilo v tomto školskom  roku Centrum voľného času v Trenčíne. Zaslaných bolo niekoľko básní o starých rodičoch, v ktorých deti vyjadrili svoj vrúcny vzťah k babke či dedkovi a úspešní boli dvaja žiaci:

            Eliška Hermanová vyhrala vo svojej kategórii 1. miesto a

            Ján Henry Drha 2. miesto.

            Za svoju vlastnú literárnu tvorbu boli odmenení diplomom a vecnými cenami a my im ďakujeme a udeľujeme pochvalu za úspešnú reprezentáciu našej školy.

             

             

             

             

             

             

             

          • Školský eshop na 13 dní

          • Vážení rodičia a priaznivci našej školy,

            v októbri ste mali možnosť vybrať hlasovaním najkrajšiu školskú kolekciu na označenia predmetov  a odevov. Počas 13 dní je otvorený školský eshop, v ktorom si môžete zakúpiť vybraný tovar.