• Slávik Slovenska - školské kolo

          • Dňa 23.4.2024 sa na našej škole uskutočnila spevácka súťaž s názvom Slávik Slovenska. Tak, ako slávik v sebe skrýva krásny hlások, tak aj naše deti ukázali, že hoc sú malé, vo svojom hrdielku majú poklady. Svojimi piesňami nám spríjemnili deň a ukázali, že aj vďaka nim nám pretrváva naše kultúrne dedičstvo. Na súťaži sa nám predstavilo 14 súťažiacich v troch kategóriách. V prvej kategórii sa na prvom mieste s postupom umiestnil šikovný spevák Richard Masaryk (3.A). Druhé miesto sme udelili až dvakrát,  a to Dominikovi Šprtlovi (1.A.) a Viktorii Kolcunovej (3.B). Na treťom mieste sa umiestnila Sofia Jánska (2.A.). V druhej kategórii prvé miesto získala speváčka Natália Šprtlová (4.B), druhé miesto obsadila Eva Balajová (4.A.) a tretie Nela Kadlečíková (4.A). V poslednej kategórii prvé miesto získala Viktória Križková (8.B). Všetkým postupujúcim blahoželáme a držíme päste v okresnom kole. Všetkým našim slávikom ďakujeme za účasť a veríme, že sme ich nepočuli spievať posledný raz

          • Žiaci siedmeho ročníka v Čistiarni odpadových vôd a v Krajskej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne

          • V pondelok 22. apríla 2024 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili vrámci Dňa Zeme návštevy Čistiarne odpadových vôd a Krajskej knižnice Michala Rešetku oddelenia pre deti a mládež v Trenčíne.

            V Čistiarni odpadových vôd sa žiaci pod odborným výkladom oboznámili s dvomi spôsobmi čistenia odpadovej vody. Žiaci si mali možnosť prezrieť jednotlivé zariadenia mechanického čistenia, ako sú lapače štrku, hrablice, lapače tukov a pod. Po mechanickom čistení si prezreli fázu biologického čistenia, pri ktorom vzniká kal, ktorý je vedľajším produktom ČOV. Dozvedeli sa, že vďaka kalu vzniká metán, ktorý používajú v ČOV na vykurovanie, ohrev a na výrobu elektriny. Na konci tejto časti exkurzie mali žiaci možnosť vyjsť na vrch skladovacej veže, z ktorej mali výhľad na TN hrad.

            V knižnici sa žiaci dozvedeli o práci v jednotlivých oddelenia, oprave kníh, ale aj o medzinárodnom desatinnom triedení náučnej literatúry.

            Pani knihovníčka mala pre prítomných pripravené čítanie o troch rôznych druhoch znečisteniach vody. Žiaci viedli debatu o recyklovaní a využívaní odpadov. V aktivite zameranej na rozklad odpadov si zmerali svoje vedomosti o čase rozkladu plastov, skla, papieru či biologického odpadu.

            Posledná aktivita bola zameraná na vyhľadávanie kníh beletrie, podľa priezviska autora. Žiaci objavili knihy fantastickej, dobrodružnej, detektívnej, ale aj cudzojazyčnej literatúry.

          • Exkurzia ôsmakov – výstava ľudových krojov na Trenčianskom hrade

          • Triedy 8.A a 8.B sa vo štvrtok 18. apríla 2024 vybrali na exkurziu na Trenčiansky hrad. Ich cieľom bola výstava ľudových krojov trenčianskeho regiónu inštalovaná v budove vojenskej kasárne na hrade. Žiaci obdivovali krásne vyzdobené odevné súčasti vystavených ľudových odevov i výšivky na krojovaných bábikách oblečených do krojov jednotlivých obcí z okolia Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. Okrem tejto výstavy si zároveň pozreli aj interiér a exteriér hradu s jeho historickými zbierkami. Zo zaujímavého výkladu pani sprievodkyne sa dozvedeli veľa informácií o histórii Trenčianskeho hradu, o živote na hrade v minulosti i o panovníkoch, ktorí vlastnili hrad v minulých storočiach. Mohli si pozrieť prebiehajúci archeologický výskum na hradbách hradu i Matúšovu vežu a krásny výhľad na celé mesto a jeho okolie.

          • Deň narcisov 2024

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa  konala aj prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy štvrtok - 18. apríla. V tento deň,  sme  pripnutím kvietku narcisu vyjadrili spolupatričnosť onkologickým pacientom a finančne ich podporiť. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Spoločne sme na škole vyzbierali 235, 50 eur.

          • Exkurzia do Hlohovca - štvrtáci

          • Dňa 17.4. 2024 sme sa so žiakmi 4. A, 4.B a 4.C vybrali za poznávaním tajomstiev vesmíru do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci.

            V planetáriu nás čakal zaujímavý vzdelávací program, prostredníctvom ktorého si deti pripomenuli poznatky o Slnečnej sústave, dozvedeli sa zaujímavosti o jednotlivých planétach, o Mesiaci,  súhvezdiach, o pohybe vesmírnych telies.

             Na záver vzdelávacieho programu deti zaujala skvelá laserová show.

            Taktiež sme mali možnosť vyskúšať si pozorovanie  Slnka špeciálnym ďalekohľadom.

            Pri návšteve mesta Hlohovec sme navštívili aj Vlastivedné múzeum.

            Prežili sme pekný (aj keď chladný ) deň plný zážitkov, ktoré obohatili vedomosti žiakov.

          • Exkurzia žiakov 9. ročníka v Chemosvite Svit

          • S našimi deviatakmi sme dnes absolvovali exkurziu v Chemosvite, v spoločnosti, ktorá sa orientuje na výrobu, zušľachťovanie a predaj flexibilných fólií pre obalové účely a pre elektrotechnický priemysel, na výrobu a predaj výrobkov z plastov, aj recyklovaných, polypropylénových vlákien a strojárskych výrobkov a baliacich automatov. Žiaci mohli v spoločnosti vidieť stroje, ktoré tu pracujú od roku 1962. Oboznámili sa s celým výrobným procesom, výrobou fôlie z granúl a spätnou výrobou granúl z nepoužitého plastu. Chemosvit je ekologická spoločnosť. Vo výrobnom procese nemá odpad, využiva aj teplo vznikajúce pri spracovaní plastov na vykurovanie domácností. Chemosvit zabezpečuje technický servis, výrobu a distribúciu energií, dopravno-zasielateľské služby a služby hotela.

            Spestrením našej exkurzie v Chemosvite boli cestovateľské zážitky. Cestou do Svitu meškal rýchlik 32 minút, preto sme museli použiť na prepravu náhradu vlaku, autobus. Cestou späť, meškal osobný vlak zo Svitu do Popradu. Aj tento problém sa podarilo vyriešiť vďaka empatii pracovníkov ŽS Svit, ktorí na môj podnet zariadili,aby nám rýchlik, na ktorý sme mali prestúpiť v Poprade zastavil priamo vo Svite. Pánovi na dispečingu patrí naše veľké Ďakujem. Exkurzia bola vhodným prínosom k posilneniu medzipredmetových vzťahov, k upevneniu teoretických vedomostí napr. o využití elektrónov a laseru vo výrobnom procese.

          • Oznam

          • Základná škola s materskou školou Jána Smreka, Melčice – Lieskové 377 oznamuje, že od stredy 17.apríla 2024 od 8.30 hod. bude platiť zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel do areálu školy z dôvodu úpravy príjazdovej komunikácie do školy a výmeny vstupnej brány.

            Zákaz bude platiť do odvolania.

          • SWAP oblečenia pre druhý stupeň

          • SWAP oblečenia Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla. V tento deň sa zapojíme aj my do čistenia okolia školy a obce. Okrem tejto aktivity bude opäť prebiehať SWAP oblečenia – teda výmena toho, čo už nenosíme za novšie. Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sa nám prestalo páčiť, nesedí nám a je nám ľúto ho vyhodiť. Za našu módu platí naša planéta vysokú daň. Výhoda SWAPU je, že si pretriediť a upraceš svoju skriňu a na oplátku si do nej donesieš nové kúsky úplne zadarmo. Ako to bude celé prebiehať? Prines max. 10 ks čistého a nositeľného oblečenia – tričká, košele, mikiny, šaty, nohavice, kraťase, bundy... či rôzne doplnky – čiapky , šiltovky, kabelky, bižutériu či športové potreby. Všetko čo donesieš si riadne označ svojim priezviskom + triedou. Oblečenie dones na vešiaku, aby bolo ich vešanie a prezeranie jednoduchšie. Prípadne ich zabaľ do tašky, kde bude Tvoje meno. Oblečenie, ktoré ostane Vám vrátime naspäť. Veci doneste najneskôr do štvrtka 18.4. 2024 do hornej zborovne. V pondelok 22. apríla si počas 1. a 2. vyučovacej hodiny môžeš vybrať v telocvični nové kúsky do svojho šatníka aj ty. Veríme, že sa radi zapojíte.

          • Beseda

          • Ďakujeme JUDr. Hudecovej a JUDr. Ježíkovej z okresnej prokuratúry za ochotu opäť navštíviť našu školu a tentokrát informovať žiakov 9. ročníka o ich práci na prokuratúre.

            Žiaci boli poučení o následkoch ich negatívnych činoch, trestnoprávnej zodpovednosti, vypočuli sme si skutočné prípady, ktoré riešia prokurátorky v rámci svojej agendy a taktiež sme si pozreli anonymizovaný rozsudok okresného súdu.

            Veríme, že tieto cenné informácie budú mať preventívny charakter.