• Z á p i s  d e t í  d o  1.  r o č n í k a

          •                                                                                    Riaditeľstvo

            Základnej  školy s materskou školou Jána Smreka, Melčice - Lieskové 377

            oznamuje  rodičom, že

            z á p i s  d e t í  d o  1.  r o č n í k a

            narodených 01. 09. 2017 až 31. 08. 2018 s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky a detí, ktoré v šk. roku 2023/2024 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole

            pre  školský  rok  2024 - 2025   bude

            v stredu  10.  apríla   2 0 2 4

            vo štvrtok  11. apríla 2 0 2 4

              od  13. 00 do 17. 00 hod.

            v dolnej budove  školy

            • zápis sa uskutoční prezenčnou formou, teda za účasti detí a rodičov

              Na zápis prosíme priniesť:

            • vyplnenú elektronickú prihlášku
            • žiadosť o prijatie žiaka do 1. ročníka ZŠ, podpísanú oboma zákonnými zástupcami (je možné ju vyplniť, vytlačiť a podpísať aj pri zápise v škole) 

            https://zsmelcice.edupage.org/a/zapis-ziaka

            • rodný  list  dieťaťa
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu

             Zápisu v ZŠ sa musia zúčastniť aj deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahnu školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom rodiča.

            Podľa § 144a, zákona č. 245/2008 účinného od 01.01.2022 sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov! 

             

          • Spolupráca školy a rodiny – Prvouka v 2.B

          • Dňa 26.3.2024 našu triedu navštívil pán včelár Emil Babinec z Považskej Teplej. Pán Babinec je starý otec nášho žiaka Oliverka Michala Kytku.

            Našiel si čas a prišiel nám porozprávať o svojej práci so včielkami. Keďže téma o živote včiel je témou v predmete Prvouka v 2. ročníku, veľmi sme sa potešili.

            Dozvedeli sme sa veľa nových informácií zo života včiel. Zistili sme, ako funguje život v takomto spoločenstve, ako dlho žijú jednotliví členovia spoločenstva, aká je ich práca.

            Prekvapením pre nás bola skutočnosť, že včielky vedia byť aj nezbedné, hlavne v čase na jeseň, keď už nemajú veľa práce a dokonca sú agresívne, keď im včelári začnú brať výsledky ich celosezónneho úsilia a námahy.

            Tiež sme nevedeli, že včielky môžu byť aj choré. Preto do starostlivosti o včielky patrí aj ich kontrola, či pracujú usilovne, alebo vykazujú menšiu aktivitu ako obyčajne. Ak sa zdajú byť choré, včelár skontroluje nielen ich, ale aj ich príbytok, či tam nemajú klieštika, ktorý vie včielky veľmi potrápiť.

            Zaujímavé boli aj informácie o tom, ako vyzerá starostlivosť o včielky a úle počas zimy.

            Zhodli sme sa, že sme ako včielky – usilovní, keď treba pracovať a nezbední, keď nemáme čo robiť . A tiež by sa nám nepáčilo, ak by nám niekto bral z domčeka to, čo sme si my tam nanosili.

            Bolo toho veľmi veľa. Pána včelára sme svojimi zvedavými otázkami tak zasypali, že bol s nami skoro dve hodiny, za čo mu veľmi pekne ďakujeme .

          • HODINA DEŤOM

          • Vo štvrtok 21. marca sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Do tejto zbierky sa zapojila aj naša škola a spoločne sme vyzbierali 166, 65 eur. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

            Všetkým darcom ďakujeme.

          • Prvouka v 2. B – praktické činnosti

          • Zaujímavými témami v predmete Prvouka pre 2. ročník ZŠ sú témy Spoločenstvo včiel a Spoločenstvo mravcov. Deťom sú témy o prírode s ich vlastnými zážitkami s ňou veľmi blízke a sú u detí veľmi obľúbené.

            Obe témy sme medzipredmetovo prepojili s výtvarnou výchovou.

            Pri preberaní učiva sme spojili obe témy s praktickými činnosťami. Tému Spoločenstvo včiel sme spracovali výrobou leporela – prvého typu detskej knižky, s ktorou sa stretávajú už od útleho detstva. Čaká nás ešte stretnutie s pánom včelárom, ktoré rozšíri naše vedomosti o živote včiel a využití produktov včiel v živote človeka. Veľmi sa na stretnutie tešíme.

            Tému Spoločenstvo mravcov sme spracovali výrobou nášho triedneho mraveniska .

            Pri preberaní učiva o rozpustnosti látok vo vode, odparovaní a filtrácii, ktoré je náročnejšie, sme tiež využili praktické činnosti pri práci s vodou a rôznymi materiálmi. Vyskúšali sme po rozpustení soli vo vode získať ju späť vyparovaním. Trvalo to pár dní, ale výsledok sa dostavil. Praktickými činnosťami sme tiež zistili, čo je to vlastne filtrácia. Prišli sme na to, že je to dej z nášho každodenného života a určite sa niečo také deje v každej kuchyni – pri príprave kávy z kávovaru, alebo keď mamička varí cestoviny.

            Dnes v rámci Dňa vody sme si filtrovanie zopakovali, lebo nás to bavilo .

            Ako sa nám darilo si môžete pozrieť na našich fotkách.

          • Exkurzia žiakov 9.ročníka - Liehovar v Adamovských Kochanovciach 15. marca 2024

          • Žiaci 9. ročníka mali možnosť "spoznať" zrekonštruované priestory liehovaru a aktívne sa zapájať do odborného výkladu správkyne liehovaru, zamestnanca a tiež príslušníkov finančnej správy (colníci), ktorí boli pozvaní , aby pred očami našich žiakov zapečatili "počítadlo" množstva alkoholu vyrobeného v liehovare. Zapečateniu predchádzala ukážka merania stupňovitosti alkoholu. Žiaci sa v priebehu exkurzie oboznámili s históriou vzniku liehovaru, dôležitosťou prípravy kvasu a merania jeho kvality refraktometrom. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o finančných nákladoch na likvidáciu odpadu. Prebrali celý proces spracovania od zberu ovocia, jeho ošetrovania až po konečný produkt. Exkurzia bola vhodným doplnením učiva nielen chémie, ale tiež biológie a fyziky. Ďakujeme za 2,5 hodiny času v priebehu ktorého sa naši žiaci dozvedeli množstvo zaujímavých informácií.

          • Medzinárodný deň vody pre I.stupeň

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa vody sme zorganizovali aktivity a pokusy zamerané na vodu a jej význam. Tieto aktivity boli uskutočnené formou rovesníckeho učenia. Žiaci 6., 7. a 8. ročníka si prichystali 7 zaujímavých pokusov a žiaci 3. a 4. ročníka si ich mali možnosť vyskúšať pod ich odborným vedením. Starší žiaci naviedli mladších na to, ako správne pracovať a vysvetlili im význam skúmaných vlastností vody v bežnom živote. 

          • Medzinárodný deň vody pre II.stupeň

          • Samuel Kvasnica si pri príležitosti Medzinárodného dňa vody pripravil pre svojich spolužiakov experimenty venované vode. Využil medzipredmetové vzťahy s chémiou, biológiou, anglickým jazykom. Poukázal na dôležitosť vody v bežnom živote a ukázal svojim spolužiakom experimentálne vlastnosti vody. Trieda odmenila svojho spolužiaka potleskom. Samkovi patrí veľké ďakujem za netradičnú hodinu fyziky.

          • Ponožková výzva

          • 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ide o symbolický dátum, ktorý je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o moment, kedy sa na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov. Svetový deň Downovho syndrómu si môžeme pripomenúť aj zapojením sa do ,,Ponožkovej výzvy“. Inšpirovaná je originalitou každého z nás a podobnosťou tvaru chromozómu s ponožkou. Obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí vyjadríme spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční a sami sebou. Do tejto výzvy sme sa zapojili aj my.

          • AKADÉMIA RODIČOV V 3.A

          • Na prírodovede sa zaoberáme ľudským telom a jeho sústavami.

            Pozvanie na vyučovaciu hodinu tento raz prijali zdravotné sestry p. Aďka Minárechová a p. Ľubka Masaryková- mamičky našich spolužiakov.

            Predstavili nám svoje povolanie a priniesli mnoho fascinujúcich informácií o človeku a prvej pomoci.

            V kvíze, ktorý si pre nás pripravili, sme spoločnými silami uspeli.

            Ďakujeme, že ste si na nás našli čas a atraktívnym spôsobom viedli besedu, ktorá bola veľmi obohacujúca.

             

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ v 1. A a v 1. B triede pre rodičov a predškolákov

          •                              

                                               Základná škola  s materskou školou Jána Smreka, Melčice – Lieskové 377

                              

                            Vážení rodičia, milí predškoláci a budúci prváci!

                          

             Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Jána Smreka Melčice – Lieskové Vás pozýva na

             

                        DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ v 1. A a v 1. B triede

             

            Kedy:          19. 03. 2024                                                 

            O koľkej:   7. 45 – 09. 25  hod.

            Kde: v 1.A a v 1.B

             

            Prečo:     Ponúkame možnosť vidieť využitie moderných metód vo vyučovaní

                           Ponúkame možnosť prezrieť si priestory školy

             

            O aktivitách školy sa môžete dozvedieť:

             

            kontakty:

             

          • OZNAM - riaditeľské voľno

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou Jána Smreka, Melčice – Lieskové 377 v zmysle  § 150 ods. 5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamuje, že

                                                           dňa 20. marca 2024 (streda)

            z organizačných dôvodov zabezpečenia celoslovenského testovania deviatakov T9-2024

            poskytuje riaditeľské voľno pre žiakov 5., 6., 7. a 8. ročníka základnej školy.

            Žiaci sú na tento deň odhlásení z obeda.

            Riadne vyučovanie pokračuje vo štvrtok 21. marca 2024.

            Žiaci prvého stupňa ZŠ a školský klub detí sú v prevádzke.

             

             

          • Žiaci VI.B v Obecnej knižnici Jána Smreka

          •  

            Vo štvrtok 14. marca 2024  žiaci VI.B triedy  počas hodiny literárnej výchovy navštívili s pani učiteľkou Vitkovou Maršálkovou  Obecnú knižnicu Jána Smreka v Melčiciach- Lieskovom. Zopakovali si základné informácie o knihách, kategorizovaní či knižničnom a výpožičnom poriadku. Okrem toho si v skupinách zasúťažili - hľadali knihu, ktorá má menej ako 50 strán; knihu od Jána Smreka; knihu, v ktorej názve je vlastné podstatné meno a pod. Víťazná skupina dievčat vyhrala sladkú odmenu. 

          • Žiaci V.B čítajú knihu od R. Dahla Čarodejnice

          •  

            Už v mesiaci február začali žiaci V.B na hodinách literárnej výchovy s pani učiteľkou Vitkovou Maršálkovou čítať zaujímavú knižku od R. Dahla Čarodejnice. Deti hneď od začiatku zaujal dej. V príbehu vystupuje chlapec, ktorého čarodejnice premenia na myš... Počas čítania piataci aktívne pracovali s textom, vytvárali predpoklady a hypotézy, vyrábali bábku čarodejnice či písali recept na elixír. Žiaci v skupinách ešte aktuálne pracujú na pokračovaní príbehu. 

            A keďže je príbeh spracovaný vo filmovej podobe, v piatok 15. marca 2024 sme si spoločne spravili filmové popoludnie. K dobrému filmu patril aj popcorn a na záver súťaž v kahoot-e o sladkú odmenu. 

            Na koniec môžeme skonštatovať, že tento mini projekt nám celkom vyšiel a určite vymyslíme niečo podobné aj nabudúce. 

          • Týždeň mozgu

          • Od 11. do 17. marca 2024 sa konala celosvetová kampaň Týždeň mozgu. Cieľom tejto iniciatívy je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog, jeho činnosť, možné ochorenia a na význam cvičení na podporu činnosti mozgu. Dňa 15.03.2024 sme si so žiakmi 6. ročníka cvičenia, ktoré podporujú a aktivizujú náš mozog a pamäť vyskúšali. Žiaci skúsili kresliť obrázok z pamäti, kresliť tvary súčasne oboma rukami, skladať vetu z rovnakého písmena alebo formou videa skúsiť aktivity troška náročnejšie, ale celkom zábavné  na našu pozornosť.  

          • Relaxačné techniky u deviatakov

          • Dňa 12.03.2024 a 14.03.2024 si žiaci 9. ročníka mali možnosť vyskúšať formy relaxačných techník, ktoré pomáhajú lepšie zvládať záťažové situácie. 

            Vyskúšali si napríklad pokojné hlboké dýchanie, techniku napínania a uvoľňovania svalov, formou kartičiek mohli žiaci vyjadriť ako sa aktuálne cítia a čo im spôsobuje najväčší stres či obavy. Na konci dostali žiaci malú pomôcku vo forme info. listu  s jednoduchými a rýchlymi upokojujúcimi technikami.