• Pozorovanie nočnej oblohy

          • Samuel Kvasnica, žiak 7. A triedy pripravil pre mladších spolužiakov v piatok 6.10. 2023 aktivitu pod názvom "Pozorovanie nočnej oblohy". Samotnému pozorovaniu, predchádzala školská príprava, formou prezentácie, v ktorej sa žiaci dozvedeli informácie potrebné k samotnému pozorovaniu. Večer sa všetci nadšenci astronómie stretli na miestnom ihrisku v doprovode svojich rodičov. Počasie nám prialo. Viditeľnosť bola výborná. Najskôr sme pozerali oblohu bez teleskopu a neskôr s jeho využitím.Večer sa niesol v pozorovaní najjasnejšej hviezdy, v skutočnosti planéty. "Prial" nám Saturn - druhá najväčšia planéta Slnečnej sústavy, Venuša, Jupiter. V priebehu večera sme mali možnosť vidieť galaxiu v súhvezdí Andromeda. Samkovi patrí veľké poďakovanie, za snahu spopularizovať medzi žiakmi našej školy astronómiu. Aktivitu "Pozorovanie nočnej oblohy" zhodnotili žiaci a rodičia veľmi pozitívne. Problém bol iba s ukončením aktivity v stanovenom čase do 21:00 hodiny. Pozorovanie sme ukončili o hodinu neskôr s prísľubom, že sa stretneme znova. Samkovi patrí veľké ďakujem. Akcia sa uskutočnila pod dohľadom RNDr. Behulovej a Mgr. Gubovej.

          • BIELA PASTELKA

          • V mesiaci september sme sa tradične zapojili do celoslovenskej kampane BIELA PASTELKA. Podporili sme zbierku, ktorú organizuje Únia slabozrakých a nevidiaciach.  Tá sa zameriava na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Na našej škole sme vyzbierali 137, 69 €. Ďakujeme za Vaše príspevky a dobrovoľničkam za  ochotu.

          • ŠARKANIÁDA

          • Behanie po lúke, v teréne a do kopca v priaznivom slnečno - veternom počasí a so šarkanmi...no to bola paráda. Dobre sme sa vyšantili!

             

          • Deviataci a ich budúca škola...

          • 2.10.2023 prišli do  našej školy zástupcovia z "TOSky", pod týmto názvom poznáme SOŠ Pod Sokolicami 14 v Trenčíne. Pán riaditeľ a pani výchovná poradkyňa oboznámili našich žiakov s možnosťami štúdia na ich škole.

            Oboznámili ich s rôznymi odbormi, prezentáciou ich previedli cez školu a ponúkli možnosti štúdia, ale aj neskoršieho uplatnenia v praxi. 

          • PÔJDE DO VÄZENIA!

          • Darmo obžalovaná tvrdila, že je nevinná! Hlavný a pomocní sudcovia ju odsúdili za obzvlášť závažný prečin uchovávania omamných látok na 10 rokov! Nepomohla ani obhajoba a výpovede svedkov v jej prospech, prokuratúra a znalec jej nedali šancu! 

            Asi takto to vyzeralo pri hraní rolí v našej triede, keď nás navštívila v rámci AKADÉMIE RODIČOV pani prokurátorka JUDr. Katarína Pavlíková a priblížila nám svoje povolanie. Porozprávala nám o súdnictve, zákone, pravidlách správania, protiprávnom konaní, šikane...

            Podrástli sme v kariérnej výchove, ktorá sa prepojila s protidrogovou prevenciou. Deti, ste odvážne, že  ste si vybrali tak náročnú tému.

          • Noc výskumníkov

          • Naši žiaci sa na akcií Noc výskumníkov stretli aj s našou pani prezidentkou a inými osobnosťami

             

            Noc výskumníkov: Žiaci druhého stupňa sa zapojili do celoslovenskej akcie "Noc výskumníkov", v ktorej sa mohli aktívne zapojiť do spoznávania zaujímavostí z oblasti fyziky, chémie, geografie, biológie. Súčasťou podujatia bola plavba loďou po Dunaji s krátkou environmentálnu prednáškou. Na záver dňa sme si vychutnali pohľad na nočnú Bratislavu a na niektoré objekty so svetelnými efektami z programu "Biela noc", ktorý ukončil náš deň s vedou.

          • CINEDU

          • Trieda 5.B (spolu s 5.A) navštívila rodný dom Ľudmily Podjavorinskej + žiaci sa zúčastnili na premietaní nórskeho filmu Dancing Queen, ktorý im ukázal aké dôležité je veriť si a nevzdávať sa na ceste za svojím snom.

            Cinedu a výstava k SNP

          • Spievame a básnime o dube

          • Ako iste viete, dub v našom areáli je nominovaný na strom roka. Tento mesiac sa rozhodne, na ktorom mieste sa umiestni spomedzi 12tich stromov. Preto sme sa rozhodli venovať sa Kamarátovi obrovi aj na hodine literárnej výchovy v V.B triede. Žiaci vymysleli básne a príbehy o dube a literárnu tvorbu prepojili s ľudovými piesňami o stromoch. Jednotlivé skupiny vyrobili pekné plagáty plné textov a obrázkov.

          • POŠTÁREŇ

          • Ako si najlepšie precvičiť učivo? Na vlastnej koži. Je lepšie raz zažiť ako stokrát počuť či vidieť. A tak sme písaním listov zahájili mini projekt 3.A triedy POŠTÁREŇ-KE a dopisujeme si s rovesníkmi z Košíc! Už čoskoro novým kamarátom príde od nás pošta v ktorej sa dozvedia informácie o nás, našej triede aj škole. 

            Netrpezlivo, pardón trpezlivo budeme čakať na ich listy a koniec školského roka, kedy by sme na východ Slovenska chceli vycestovať na výlet a spoznať sa osobne.

          • Svetový deň jazykov

          • Bol vyhlásený v roku 2001 a je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou. Deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií.

             

          • Pravek v areáli školy

          • Vo štvrtok 21.septembra 2023 učinili žiaci VI.B triedy archeologický nález v areáli našej školy. Podarilo sa im odhaliť niekoľko kostier australopiteca.Aj takéto zábavné môžu byť hodiny dejepisu…

          • Medzinárodný deň gramotnosti

          • Svet si ho každoročne pripomína 8.septembra. Oslavuje sa na základe rozhodnutia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) od roku 1966. Podnetom na zavedenie sviatku bol prvý kongres o boji proti analfabetizmu, ktorý sa konal v roku 1965 v Teheráne. Na Slovensku denne rieši problém negramotnosti povinná školská dochádzka a žiaci z 1. stupňa sa vzdelávajú aj formou aktivít, ktoré zvečnili vo foto. 

            Rovnako aj žiaci 2. stupňa našej ZŠ sa zapojili mnohými aktivitami.

          • Facebooková stránka školy

          • V tomto školskom roku môžete sledovať novinky z našej školy aj na Facebookovej stránke.

            Táto stránka bude slúžiť na zverejňovanie oznamov našej základnej školy.

            Na tejto stránke sa NEBUDÚ ZVEREJŇOVAŤ fotografie žiakov, bude mať iba informačný charakter.

            Sledovať nás možete na linku:

            Facebooková stránka školy

          • OČaP - Ochrana človeka a prírody, účelové cvičenie

          • V stredu 6. septembra 2023 sa žiaci 5. - 9. ročníka zúčastnili účelového cvičenia (OČaP). Počas prvej hodiny si zopakovali dôležité informácie z tematických častí zameraných na riešenie mimoriadnych situácií, zdravotnú prípravu, dopravnú výchovu, výchovu k bezpečnému správaniu. 

            Nasledujúce hodiny venovali pohybu a pobytu v prírode a jej ochrane. Spolu s učiteľmi a pani asistentkami sa vybrali do jednotlivých častí obce Melčice- Lieskové a všímali si svet okolo seba. Siedmaci sa napr. vydali smerom k Melčickej kyselke, kde si oddýchli, opiekli špekáčiky a po 8 km turistike sa vrátili domov.   

          • Vyhodnotenie dotazníkov

          • V školskom roku 2022/2023 na našej škole prebehol prieskum, formou dotazníkov, kde sme sa rodičov, žiakov, ale aj učiteľov pýtali na ich názor na našu školu.

             

            ❤️Všetkým rodičom, žiakom aj pedagogickým pracovníkom, ktorí sa do vypĺňania dotazníkov zapojili, zo srdca ďakujeme.❤️

             

            Rodičovský dotazník vyplnilo 76 rodičov.

            Učiteľský dotazník vyplnilo 33 pedagogických zamestnancov.

            Žiacky dotazník vypĺňali žiaci od 3. ročníka po 9. ročník - zapojilo sa 215 žiakov.

            Výsledky dotazníka boli spracované a vedeniu školy dodali unikátne podklady pre zlepšenie chodu školy. 

             

            Prečo je dôležité, aby škola získavala dáta od všetkých troch menovaných skupín (rodičia, učitelia a žiaci)?

             

            Na základe hĺbkového interného hodnotenia môže škola omnoho jednoduchšie a flexibilnejšie prijímať efektívne opatrenia, ktoré jej pomôžu ďalej napredovať. Najmä, ak sa do procesu hodnotenia zapojí aj široká školská komunita.

            Rodičia sú pre školu jedným z najdôležitejších článkov reťazca spätnej väzby. Nakoľko deti, žiaci, stoja v centre celého vzdelávacieho procesu, majú rodičia, prostredníctvom dotazníkov, možnosť aktívne sa zapájať a reflektovať  život školy.

            Žiaci sú početná a veľmi dôležitá skupina. Aj keď ich pohľad a schopnosť objektívne hodnotiť jednotlivé procesy a vzťahy školskej reality je limitovaný ich vekom, ale ich názor je rovnako dôležitý ako názor učiteľov a rodičov. Vďaka ich priamočiarosti a úprimnosti ponúkajú vo svojom hodnotení pohľad, ktorý môže osvetliť mnohé problémy z nečakaného uhla.

             

            Na nasledujúcom linku nájdete všetky vyhodnotenia:

             

               Vyhodnotenie dotazníkov

             

            🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫🏫