• Deň narcisov 2024

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa  konala aj prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy štvrtok - 18. apríla. V tento deň,  sme  pripnutím kvietku narcisu vyjadrili spolupatričnosť onkologickým pacientom a finančne ich podporiť. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Spoločne sme na škole vyzbierali 235, 50 eur.

          • Exkurzia do Hlohovca - štvrtáci

          • Dňa 17.4. 2024 sme sa so žiakmi 4. A, 4.B a 4.C vybrali za poznávaním tajomstiev vesmíru do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci.

            V planetáriu nás čakal zaujímavý vzdelávací program, prostredníctvom ktorého si deti pripomenuli poznatky o Slnečnej sústave, dozvedeli sa zaujímavosti o jednotlivých planétach, o Mesiaci,  súhvezdiach, o pohybe vesmírnych telies.

             Na záver vzdelávacieho programu deti zaujala skvelá laserová show.

            Taktiež sme mali možnosť vyskúšať si pozorovanie  Slnka špeciálnym ďalekohľadom.

            Pri návšteve mesta Hlohovec sme navštívili aj Vlastivedné múzeum.

            Prežili sme pekný (aj keď chladný ) deň plný zážitkov, ktoré obohatili vedomosti žiakov.

          • Exkurzia žiakov 9. ročníka v Chemosvite Svit

          • S našimi deviatakmi sme dnes absolvovali exkurziu v Chemosvite, v spoločnosti, ktorá sa orientuje na výrobu, zušľachťovanie a predaj flexibilných fólií pre obalové účely a pre elektrotechnický priemysel, na výrobu a predaj výrobkov z plastov, aj recyklovaných, polypropylénových vlákien a strojárskych výrobkov a baliacich automatov. Žiaci mohli v spoločnosti vidieť stroje, ktoré tu pracujú od roku 1962. Oboznámili sa s celým výrobným procesom, výrobou fôlie z granúl a spätnou výrobou granúl z nepoužitého plastu. Chemosvit je ekologická spoločnosť. Vo výrobnom procese nemá odpad, využiva aj teplo vznikajúce pri spracovaní plastov na vykurovanie domácností. Chemosvit zabezpečuje technický servis, výrobu a distribúciu energií, dopravno-zasielateľské služby a služby hotela.

            Spestrením našej exkurzie v Chemosvite boli cestovateľské zážitky. Cestou do Svitu meškal rýchlik 32 minút, preto sme museli použiť na prepravu náhradu vlaku, autobus. Cestou späť, meškal osobný vlak zo Svitu do Popradu. Aj tento problém sa podarilo vyriešiť vďaka empatii pracovníkov ŽS Svit, ktorí na môj podnet zariadili,aby nám rýchlik, na ktorý sme mali prestúpiť v Poprade zastavil priamo vo Svite. Pánovi na dispečingu patrí naše veľké Ďakujem. Exkurzia bola vhodným prínosom k posilneniu medzipredmetových vzťahov, k upevneniu teoretických vedomostí napr. o využití elektrónov a laseru vo výrobnom procese.

          • Oznam

          • Základná škola s materskou školou Jána Smreka, Melčice – Lieskové 377 oznamuje, že od stredy 17.apríla 2024 od 8.30 hod. bude platiť zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel do areálu školy z dôvodu úpravy príjazdovej komunikácie do školy a výmeny vstupnej brány.

            Zákaz bude platiť do odvolania.

          • SWAP oblečenia pre druhý stupeň

          • SWAP oblečenia Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla. V tento deň sa zapojíme aj my do čistenia okolia školy a obce. Okrem tejto aktivity bude opäť prebiehať SWAP oblečenia – teda výmena toho, čo už nenosíme za novšie. Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sa nám prestalo páčiť, nesedí nám a je nám ľúto ho vyhodiť. Za našu módu platí naša planéta vysokú daň. Výhoda SWAPU je, že si pretriediť a upraceš svoju skriňu a na oplátku si do nej donesieš nové kúsky úplne zadarmo. Ako to bude celé prebiehať? Prines max. 10 ks čistého a nositeľného oblečenia – tričká, košele, mikiny, šaty, nohavice, kraťase, bundy... či rôzne doplnky – čiapky , šiltovky, kabelky, bižutériu či športové potreby. Všetko čo donesieš si riadne označ svojim priezviskom + triedou. Oblečenie dones na vešiaku, aby bolo ich vešanie a prezeranie jednoduchšie. Prípadne ich zabaľ do tašky, kde bude Tvoje meno. Oblečenie, ktoré ostane Vám vrátime naspäť. Veci doneste najneskôr do štvrtka 18.4. 2024 do hornej zborovne. V pondelok 22. apríla si počas 1. a 2. vyučovacej hodiny môžeš vybrať v telocvični nové kúsky do svojho šatníka aj ty. Veríme, že sa radi zapojíte.

          • Beseda

          • Ďakujeme JUDr. Hudecovej a JUDr. Ježíkovej z okresnej prokuratúry za ochotu opäť navštíviť našu školu a tentokrát informovať žiakov 9. ročníka o ich práci na prokuratúre.

            Žiaci boli poučení o následkoch ich negatívnych činoch, trestnoprávnej zodpovednosti, vypočuli sme si skutočné prípady, ktoré riešia prokurátorky v rámci svojej agendy a taktiež sme si pozreli anonymizovaný rozsudok okresného súdu.

            Veríme, že tieto cenné informácie budú mať preventívny charakter.

          • „Bláznivý aprílový týždeň“ 15. - 19. apríla 2024

          • V pondelok začína prvý deň „Bláznivého týždňa“,  ktorý pre všetkých žiakov, učiteľov a asistentky pripravili žiaci zo školského parlamentu.

            Hodnotiť sa bude každý deň počas prvých hodín a vyhodnocovať percentuálne za triedu každé poobedie. Rebríček sa bude meniť podľa zapojených žiakov a dospelých.

            PONDELOK – deň bez školských tašiek a kabeliek (veci si prineste v niečom inom ako v bežnej taške – v košíku, škatuli a pod.)

            UTOROK – deň s pokrývkou hlavy (čiapka, klobúk, šiltovka, fascinátor a pod.)

            STREDA – pyžamo alebo župan, prípadne oboje

            ŠTVRTOK – Barbie deň ( aspoň jedna časť oblečenia musí byť ružová)

            PIATOK – Man in black (čierne sako a nohavice, biela košeľa, kravata)

            Veríme, že sa všetci dobre zabavíme a zasúťažíme si.

          • Zážitkové vyučovanie prírodovedných predmetov

          •  

            Zážitkové a interaktívne vyučovanie prírodovedných predmetov žiakov 7. ročníka v JAVYS - Jaslovské Bohunice, Elektrárňa Piešťany a Hvezdáreň M.R. Štefánika v Hlohovci.

            Dnes sme s našimi siedmakmi absolvovali bohatý program k rozvoju prírodovednej gramotnosti. Začali sme v JAVYS, kde sa naši žiaci v novovybudovaných priestoroch oboznámili s princípmi fungovania jadrovej elektrárne, výrobou elektrickej energie, rôznymi druhmi energie. Oboznámili sa s históriou výstavby a modelmi hlavných komponentov jadrovej elektrárne. V závere teoretickej časti si preverili svoje vedomosti kvízom Slido.com. Víťazom sa stal žiak 7.A triedy, Samuel Kvasnica. Za svoje prvenstvo dostal pozornosť od spoločnosti JAVYS. V druhej časti si žiaci, rozdelení na 3 skupiny vyskúšali praktické aktivity, ktoré pripravila spoločnosť JAVYS.

            V ďalšej časti sme sa presunuli sa do priestorov Elektrárne v Piešťanoch. Je to priestor pre zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a tiež umenia. Žiaci sa oboznámili s históriou elektrárne, významnými slovenskými vedcami a ich vynálezmi, s fungovaním elektrickej, magnetickej, slnečnej a vodnej energie . Náš zážitkový deň sme zakončili vo hvezdárni. Žiaci pozorovali hviezdnu oblohu, súhvezdia, extrasolárne systémy, pulzujúce premenné a plynovoprachové mračná. V závere naši žiaci zažili laserovú show.

          • Správy zo školskej knižnice

          • Veľmi sa tešíme, že v priebehu  mesiaca marec dostala naša školská knižnica novú podobu.

            Počas jarných prázdnin sa začalo s rekonštrukciou jej priestorov, knižnica sa vymaľovala, vymenila sa podlaha a celé vnútorné vybavenie interiéru.

            Postupne sme novučičké police zaplnili knihami a tak sa z našej knižnice stal krásny moderný priestor, ktorý mohol privítať  svojich prvých návštevníkov.

            Zároveň pribudli do školskej knižnice nové knihy, ktoré sme získali v rámci rozvojového projektu Čítame s radosťou, ako aj knižky darované starostkou obce Melčice-Lieskové pri príležitosti akcie Noc s Andersenom.

            Novú knižnicu už navštívilo niekoľko tried, stretávame sa v nej na Čitateľskom krúžku , dokonca k nám zavítali aj deti z MŠ.

            Kto ešte našu vynovenú knižnicu nenavštívil, všetkých srdečne pozývame.

            Veríme, že aj prostredie zmodernizovanej knižnice prispeje k zvýšeniu motivácie žiakov k čítaniu kníh a k formovaniu kladného vzťahu ku knihám a k literatúre.

          • BRONZOVÍ na MC DONALD´S CUPE!

          • Našu školu reprezentovali žiaci tretieho a štvrtého ročníka vo futbalovom turnaji, kde ochutnali ako chutí prehra, remíza aj výhra.

            Popasovali sa so súpermi z Dolnej Súče, ZŠ Veľkomoravskej a Trenčianskej Turnej.

            Gratulujeme k 3. miestu.

            FUTBALU ZDAR!

          • Výstava starých učebníc a školských zošitov.

          • V marci – mesiaci knihy sme na našej škole usporiadali výstavu starých školských učebníc a zošitov. Žiaci i učitelia priniesli naozaj staré exempláre. Niektoré mali aj viac ako 100 rokov, najstaršia bola vydaná v roku 1919. Žiaci si mohli prezrieť učebnice, z ktorých sa učili ich rodičia a starí či prastarí rodičia. Prelistovali si knihy, ktoré sa kedysi využívali na vyučovaní a mohli ich porovnať s tými modernými, ktoré sa používajú dnes. Pozreli si učebnice z dejepisu, zoológie, botaniky, algebry, hudobnej výchovy i slovenského jazyka či iných cudzích jazykov. Prelistovali si staré šlabikáre, čítanky a slovníky. Najviac ich však zaujali staré školské zošity, ktoré na výstavu zapožičali najmä pani učiteľky, za čo im patrí veľké poďakovanie. Žiaci obdivovali krasopis a peknú úpravu v zošitoch, ale aj nakreslené obrázky na doplnenie poznámok. Táto výstava bola určite príjemným spestrením vyučovania a zdrojom nových poznatkov zo školskej histórie.

          • Marec – mesiac knihy v 2. B triede

          • Marec, ktorý je venovaný mesiacu knihy a priam nabáda k ešte väčšej aktivite k rozvíjaniu čitateľských zručností detí, sme využili naplno.

            Mesiac knihy sme začali prácou do celoslovenskej čitateľsko – výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok 10. Pripojili sme sa k žiakom zo 4. A, ktorí nás s touto súťažou oslovili.  Číslo 10 znamená, že tento rok táto súťaž oslavuje už desiate narodeniny. Vyhlasuje ju odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u detí 1. až 4. ročníka ZŠ čítanie s porozumením, prácu s textom ale aj kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu a vnímanie medzipredmetových vzťahov.

            Práve tieto medzipredmetové vzťahy sme ďalej rozvíjali na predmete Prvouka, kde sme tému Spoločenstvo včiel spracovali aj výtvarne. Zvolili sme si výrobu leporela, ktoré je deťom veľmi blízke. Patrí medzi prvé typy knižiek, s ktorými sa stretávajú už v útlom detstve. Zároveň sme tému leporela prepojili aj na hodinu čítania, kde sme sa rozprávali o rôznych typoch kníh- poznámkové knihy, albumy, encyklopédie, atlasy, slovníky, školské knihy (učebnice) a podobne.

            Zapojili sme sa tiež do aktivity našej školy – Skenuj a vyhraj, kde sme s pomocou pani učiteľky a asistentky v budove školy hľadali QR kódy s úlohami o najväčšom rozprávkarovi všetkých čias – Hansovi Christianovi Andersenovi. Dozvedeli sme sa zaujímavosti z jeho života a tvorby. V krátkosti sme si  nové vedomosti napísali do zošitov a vytvorili plagát s Andersenom a názvami jeho rozprávok, ktoré napísal pre deti a ktoré poznáme.

            Marec sme využili aj na návštevu našej školskej knižnice, ktorá vonia novotou. Pred pár dňami prešla rekonštrukciou a stala sa tak útulným miestom na spoznávanie tajomstiev, ktoré ukrývajú knižky v nových poličkách. Vyberali sme si knižku podľa záujmu. Prečítali sme si z nej príbeh a mali sme za úlohu nakresliť k nemu ilustráciu. Po odprezentovaní svojich prác sme boli odmenení krásnou známkou J .

            Vyvrcholením aktivít tohto mesiaca bola naša účasť na školskej akcii Noc s Andersenom, kde sme si užili bohatý program a aj veľa zábavy.