• Relaxačné techniky u deviatakov

          • Dňa 12.03.2024 a 14.03.2024 si žiaci 9. ročníka mali možnosť vyskúšať formy relaxačných techník, ktoré pomáhajú lepšie zvládať záťažové situácie. 

            Vyskúšali si napríklad pokojné hlboké dýchanie, techniku napínania a uvoľňovania svalov, formou kartičiek mohli žiaci vyjadriť ako sa aktuálne cítia a čo im spôsobuje najväčší stres či obavy. Na konci dostali žiaci malú pomôcku vo forme info. listu  s jednoduchými a rýchlymi upokojujúcimi technikami. 

          • Korčuliarsky kurz pre druhákov

          • V dňoch 4.3. – 8.3.2024 sa druháci našej školy zúčastnili korčuliarskeho kurzu, ktorý sa konal na Zimnom štadióne Mariána Gáboríka v Trenčíne. Kurz organizovalo OZ Svet očami detí. Druháci boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina v počte 30 detí z 2. A a časť z 2. C korčuľovala v čase od 8:45 hod. do 9:45 hod. Druhá skupina v počte 28 detí z 2. B a časť z 2. C korčuľovala v čase od 9:45 hod. do 10:45 hod. Na ľade s deťmi pracovali 4 inštruktori, ktorí boli nápomocní aj počas obliekania a prezúvania do korčúľ. Korčule spolu s prilbami boli k dispozícii k zapozičaniu. Počas prvých dní začiatočníci korčuľovali pomocou bránok. Postupne sa pridávali k zdatnejším korčuliarom, ktorí mali počas celého kurzu aktivity na rozvoj stability, koordinácie pohybov, rýchlosti, obratnosti, vytrvalosti a prekonávanie prekážok. Vďaka prístupu inštruktorov sa začiatočníci naučili korčuľovať a korčuliari sa zdokonalili. Posledný deň kurzu boli deti odmenené diplomom a medailou.

            Triedne učiteľky 2.A,B,C

          • PAMÄTNÁ IZBA JÁNA SMREKA

          • VLASTIVEDA NIE JE NUDA!

            Učíme sa o významných osobnostiach a rodákoch z obce. Viac ako v školskej lavici sme sa naučili v teréne počas exkurzie do Pamätnej izby Jána Smreka. Pani Kusendová nám priblížila život slávnych rodákov ale i históriu obce Melčice- Lieskové.

             

            POVEDALI O EXKURZII:

            Čo sa Ti páčilo na exkurzii, čo si zistil/a?

            VANDA Č.: Zistila som, že môj pradedko bol mlynár.

            RIŠKO M.: Páčili sa mi doklady Jána Smreka, ceny Daniely Trandzíkovej a obrázky na výstave.

             

            Odporučil/a by si niekomu návštevu tejto výstavy a prečo?

            VIKI B: Áno, určite, lebo to bolo veľmi zaujímavé a pekné.

            ALEX P.: Ja by som ju odporučil ľuďom, ktorí ešte nepoznajú históriu a pre tých, ktorí nevedia ako to „chodilo“ v 19. storočí.

             

            Exkurziu odporúča 3.A a 3.B 😃

             

          • Etika s protidrogovou tématikou

          • Na hodinách etickej výchovy žiaci vytvárali projekty s protidrogovou tematikou, nadviazali  na besedu o drogách,ktorú absolvovali na našej základnej škole.

          • Exkurzia žiakov 8. ročníka do Liptovského Mikuláša

          • Exkurzia žiakov 8. ročníka do Liptovského Mikuláša 06.03.2024 Dnes zažili žiaci 8. ročníka zázitkové vyučovanie z prírodovedných a spoločenskovedných predmetov. Strávili sme cez 2 hodiny v Múzeu jaskyniarstva a ochrany prírody. Žiaci si upevnili svoje teoretické vedomosti pri interakcii s predmetmi a javmi, ktoré sú súčasťou zbierok múzea. Každého žiaka zaujalo niečo iné, každý si obohatil svoje teoretické vedomosti získané v školskom prostredí. V druhej časti sme sa presunuli do Múzea Janka Kráľa, kde sa naši žiaci na základe pútavého výkladu dozvedeli zaujímavosti zo života Jánošíka a Janka Kráľa. Exkurzia okrem rozšírenia vedomostí z jednotlivých predmetov prispela tiež k cestovateľským zážitkom a spoločenskému správaniu. 

             

             

             

          • Hlasujte za výtvarné návrhy našich žiakov v Talent – umenie – kumšt

          • Už niekoľko rokov sa žiaci našej školy svojimi výtvarnými návrhmi zapájajú do celoslovenskej výtvarnej súťaže, ktorú organizuje Súkromná umelecká  škola umeleckého priemyslu  Hodruša-Hámre v návrhoch šperkov a úžitkových predmetov. Do súťaže sa zapojili žiaci 8. a 9. ročníka:          Lea Zelenáková, Patrícia Hurtoňová,  Viktória Križková, Viktória Staňáková, Kristína Šikudová a Samuel Stanec.

            Ich práce však potrebujú vaše hlasy!!!

             

            Každá súťažná práca 19. ročníka výtvarnej súťaže „talent – umenie – kumšt“, zverejnená na internetovej stránke www.tuk.sk má možnosť zúčastniť sa súťaže s internetovým hlasovaním o najkrajšiu prácu, ktorú si zvolia návštevníci internetovej stánky.

            Hlasovanie prebieha od 01.03.2024– do 01.04.2024

            Zahlasovať môžete na stránke www.tuk. sk kliknutím na Hlasovanie  - Výtvarný návrh – 9. ročník ZŠ   alebo Výtvarný návrh – 8. ročník ZŠ  a pridať hlas jednotlivým súťažiacim. K dispozícii máte 5 hlasov a hlasovať môžete každý deň.

          • Jeseň a zima v ŠKD

          • Prvý polrok školského roka je už za nami a spolu s ním aj práce detí a výzdoba školy na udalosti ,ktoré do tohto obdobia patria.Zaspomínajme si teda na krásnu, slnečnú jeseň,na športové popoludnia v ŠKD a výtvory,ktoré skrášlili naše školské prostredie počas jesene a zimy.

            Tešíme sa na to,že aj jarné a letné mesiace prinesú do našich životov rovnakú krásu a farebnosť v podobe výtvorov našich detí a vychovávateľov ŠKD.

          •   Obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • V utorok  27. 2. 2024 sa v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. V krásnych priestoroch galérie sa stretli najlepší recitátori poézie a prózy zo školských  škôl. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov – víťazov v jednotlivých kategóriách školského kola. V I. kategórii to boli Nelka Zbudilová v poézii a Alžbetka Kubičková v próze – obe žiačky 3. ročníka, v II. kategórii reprezentoval v poézii našu školu Filip Zajíček a v próze Natálka Rovná - žiaci 6. ročníka  a III. najstaršiu kategóriu zastupovali  Maroš Lauro z 8.A a Bibiána Dolníková z 9.B triedy. Výkony všetkých súťažiacich boli na vysokej umeleckej úrovni.

            Spomedzi našich žiakov sa darilo  najmä recitátorom v prostrednej kategórii, kde sa  podarilo žiačke Natálke Rovnej obsadiť  3. miestoFilip Zajíček dokonca svoju kategóriu vyhral . Obsadil 1. miesto s postupom do ďalšieho okresného kola, ktoré sa bude konať v apríli na našej základnej škole.  Srdečne im gratulujeme k ich úspechu a ďakujeme aj ostatným žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy.

                     

                  

             


             

                 

             

          • Šaliansky Maťko

          • Adelka Motyková, žiačka 6.A triedy, reprezentovala našu školu na okresnom kole súťaže v recitácii slovenských povestí Šaliansky Maťko. Svojou povesťou od Jozefa Tatára „Verona“ prispela k vysokej umeleckej úrovni okresného kola tejto súťaže. Hoci sa neumiestnila na popredných miestach, vzorne reprezentovala našu školu, za čo jej patrí poďakovanie  a  pochvala.

             

                      

             

          •  OKRESNÉ KOLO ŽIAČOK VO VYBÍJANEJ

          • Žiačky šiesteho a siedmeho ročníka reprezentovali dňa 27.02.2024 našu školu vo vybíjanej a v konkurencii hráčok zo ZŠ Kubrá a ZŠ Východná obsadili 2. miesto.

            Dievčatá hrali vynikajúco, s chuťou a prezentovali sa ako skvelý tím, ktorý hrá v duchu fair-play. GRATULUJEME!

          • Valentínska exkurzia žiakov 7. ročníka z prírodovedných predmetov (chémia, fyzika).

          • Žiaci 7.A a 7.B triedy absolvovali 90-minútový workshop, ktorý je prístupný deťom z viac ako 30 krajín a venuje sa aktuálnej téme: voda. Žiaci hľadali odpovede na výskumnú otázku, akú nezastupiteľnú úlohu hrá voda v našich životoch. Počas experimentovania žiaci zistili, ako chémia umožňuje zodpovedné narábanie s vodou. Naučili sa, že javy z každodenného života sú založené na chémii, ktorá je nielen vzrušujúca, ale aj užitočná. V druhej časti sme sa presunuli do Aurélia zážitkového centra vedy.Priestor je v súčasnosti venovaný významnému vedcovi Aurelovi Stodolovi. Žiaci mali možnosť vyskúšať si javy a teoretické vedomosti získané v škole na exponátoch, ktoré sú umiestnené v priestoroch Aurélia. Exkurzia prispela k rozvoju prírodovednej gramotnosti našich siedmakov.

          • Plavecký výcvik

          •  

            Plavecké výcviky boli realizované :

            · v dňoch 22. 1. - 26. 1. 2024 - 3. ročník - 40 žiakov

            · v dňoch 29. 1. - 2. 2. 2024 - 4. ročník - 46 žiakov

            · výcviky prebiehali na základnej škole Novomeského v Trenčíne

            · prebehli úspešne

            · deti si vodu užívali

            · spoločne sme prekonávali strach z vody u niektorých detí

            · niektoré deti sa zdokonalili

            · celkovo deti absolvovali 10 hodín odborného výcviku vo vode, denne 2 vyučovacie hodiny podľa Plánu výcviku

            · ciele výcviku boli splnené, aj keď u niektorých detí bol strach z vody odbúraný iba čiastočne