• „Bláznivý aprílový týždeň“ 15. - 19. apríla 2024

          • V pondelok začína prvý deň „Bláznivého týždňa“,  ktorý pre všetkých žiakov, učiteľov a asistentky pripravili žiaci zo školského parlamentu.

            Hodnotiť sa bude každý deň počas prvých hodín a vyhodnocovať percentuálne za triedu každé poobedie. Rebríček sa bude meniť podľa zapojených žiakov a dospelých.

            PONDELOK – deň bez školských tašiek a kabeliek (veci si prineste v niečom inom ako v bežnej taške – v košíku, škatuli a pod.)

            UTOROK – deň s pokrývkou hlavy (čiapka, klobúk, šiltovka, fascinátor a pod.)

            STREDA – pyžamo alebo župan, prípadne oboje

            ŠTVRTOK – Barbie deň ( aspoň jedna časť oblečenia musí byť ružová)

            PIATOK – Man in black (čierne sako a nohavice, biela košeľa, kravata)

            Veríme, že sa všetci dobre zabavíme a zasúťažíme si.

          • Zážitkové vyučovanie prírodovedných predmetov

          •  

            Zážitkové a interaktívne vyučovanie prírodovedných predmetov žiakov 7. ročníka v JAVYS - Jaslovské Bohunice, Elektrárňa Piešťany a Hvezdáreň M.R. Štefánika v Hlohovci.

            Dnes sme s našimi siedmakmi absolvovali bohatý program k rozvoju prírodovednej gramotnosti. Začali sme v JAVYS, kde sa naši žiaci v novovybudovaných priestoroch oboznámili s princípmi fungovania jadrovej elektrárne, výrobou elektrickej energie, rôznymi druhmi energie. Oboznámili sa s históriou výstavby a modelmi hlavných komponentov jadrovej elektrárne. V závere teoretickej časti si preverili svoje vedomosti kvízom Slido.com. Víťazom sa stal žiak 7.A triedy, Samuel Kvasnica. Za svoje prvenstvo dostal pozornosť od spoločnosti JAVYS. V druhej časti si žiaci, rozdelení na 3 skupiny vyskúšali praktické aktivity, ktoré pripravila spoločnosť JAVYS.

            V ďalšej časti sme sa presunuli sa do priestorov Elektrárne v Piešťanoch. Je to priestor pre zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a tiež umenia. Žiaci sa oboznámili s históriou elektrárne, významnými slovenskými vedcami a ich vynálezmi, s fungovaním elektrickej, magnetickej, slnečnej a vodnej energie . Náš zážitkový deň sme zakončili vo hvezdárni. Žiaci pozorovali hviezdnu oblohu, súhvezdia, extrasolárne systémy, pulzujúce premenné a plynovoprachové mračná. V závere naši žiaci zažili laserovú show.

          • Správy zo školskej knižnice

          • Veľmi sa tešíme, že v priebehu  mesiaca marec dostala naša školská knižnica novú podobu.

            Počas jarných prázdnin sa začalo s rekonštrukciou jej priestorov, knižnica sa vymaľovala, vymenila sa podlaha a celé vnútorné vybavenie interiéru.

            Postupne sme novučičké police zaplnili knihami a tak sa z našej knižnice stal krásny moderný priestor, ktorý mohol privítať  svojich prvých návštevníkov.

            Zároveň pribudli do školskej knižnice nové knihy, ktoré sme získali v rámci rozvojového projektu Čítame s radosťou, ako aj knižky darované starostkou obce Melčice-Lieskové pri príležitosti akcie Noc s Andersenom.

            Novú knižnicu už navštívilo niekoľko tried, stretávame sa v nej na Čitateľskom krúžku , dokonca k nám zavítali aj deti z MŠ.

            Kto ešte našu vynovenú knižnicu nenavštívil, všetkých srdečne pozývame.

            Veríme, že aj prostredie zmodernizovanej knižnice prispeje k zvýšeniu motivácie žiakov k čítaniu kníh a k formovaniu kladného vzťahu ku knihám a k literatúre.

          • BRONZOVÍ na MC DONALD´S CUPE!

          • Našu školu reprezentovali žiaci tretieho a štvrtého ročníka vo futbalovom turnaji, kde ochutnali ako chutí prehra, remíza aj výhra.

            Popasovali sa so súpermi z Dolnej Súče, ZŠ Veľkomoravskej a Trenčianskej Turnej.

            Gratulujeme k 3. miestu.

            FUTBALU ZDAR!

          • Výstava starých učebníc a školských zošitov.

          • V marci – mesiaci knihy sme na našej škole usporiadali výstavu starých školských učebníc a zošitov. Žiaci i učitelia priniesli naozaj staré exempláre. Niektoré mali aj viac ako 100 rokov, najstaršia bola vydaná v roku 1919. Žiaci si mohli prezrieť učebnice, z ktorých sa učili ich rodičia a starí či prastarí rodičia. Prelistovali si knihy, ktoré sa kedysi využívali na vyučovaní a mohli ich porovnať s tými modernými, ktoré sa používajú dnes. Pozreli si učebnice z dejepisu, zoológie, botaniky, algebry, hudobnej výchovy i slovenského jazyka či iných cudzích jazykov. Prelistovali si staré šlabikáre, čítanky a slovníky. Najviac ich však zaujali staré školské zošity, ktoré na výstavu zapožičali najmä pani učiteľky, za čo im patrí veľké poďakovanie. Žiaci obdivovali krasopis a peknú úpravu v zošitoch, ale aj nakreslené obrázky na doplnenie poznámok. Táto výstava bola určite príjemným spestrením vyučovania a zdrojom nových poznatkov zo školskej histórie.

          • Marec – mesiac knihy v 2. B triede

          • Marec, ktorý je venovaný mesiacu knihy a priam nabáda k ešte väčšej aktivite k rozvíjaniu čitateľských zručností detí, sme využili naplno.

            Mesiac knihy sme začali prácou do celoslovenskej čitateľsko – výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok 10. Pripojili sme sa k žiakom zo 4. A, ktorí nás s touto súťažou oslovili.  Číslo 10 znamená, že tento rok táto súťaž oslavuje už desiate narodeniny. Vyhlasuje ju odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u detí 1. až 4. ročníka ZŠ čítanie s porozumením, prácu s textom ale aj kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu a vnímanie medzipredmetových vzťahov.

            Práve tieto medzipredmetové vzťahy sme ďalej rozvíjali na predmete Prvouka, kde sme tému Spoločenstvo včiel spracovali aj výtvarne. Zvolili sme si výrobu leporela, ktoré je deťom veľmi blízke. Patrí medzi prvé typy knižiek, s ktorými sa stretávajú už v útlom detstve. Zároveň sme tému leporela prepojili aj na hodinu čítania, kde sme sa rozprávali o rôznych typoch kníh- poznámkové knihy, albumy, encyklopédie, atlasy, slovníky, školské knihy (učebnice) a podobne.

            Zapojili sme sa tiež do aktivity našej školy – Skenuj a vyhraj, kde sme s pomocou pani učiteľky a asistentky v budove školy hľadali QR kódy s úlohami o najväčšom rozprávkarovi všetkých čias – Hansovi Christianovi Andersenovi. Dozvedeli sme sa zaujímavosti z jeho života a tvorby. V krátkosti sme si  nové vedomosti napísali do zošitov a vytvorili plagát s Andersenom a názvami jeho rozprávok, ktoré napísal pre deti a ktoré poznáme.

            Marec sme využili aj na návštevu našej školskej knižnice, ktorá vonia novotou. Pred pár dňami prešla rekonštrukciou a stala sa tak útulným miestom na spoznávanie tajomstiev, ktoré ukrývajú knižky v nových poličkách. Vyberali sme si knižku podľa záujmu. Prečítali sme si z nej príbeh a mali sme za úlohu nakresliť k nemu ilustráciu. Po odprezentovaní svojich prác sme boli odmenení krásnou známkou J .

            Vyvrcholením aktivít tohto mesiaca bola naša účasť na školskej akcii Noc s Andersenom, kde sme si užili bohatý program a aj veľa zábavy.

          • Z á p i s  d e t í  d o  1.  r o č n í k a

          •                                                                                    Riaditeľstvo

            Základnej  školy s materskou školou Jána Smreka, Melčice - Lieskové 377

            oznamuje  rodičom, že

            z á p i s  d e t í  d o  1.  r o č n í k a

            narodených 01. 09. 2017 až 31. 08. 2018 s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky a detí, ktoré v šk. roku 2023/2024 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole

            pre  školský  rok  2024 - 2025   bude

            v stredu  10.  apríla   2 0 2 4

            vo štvrtok  11. apríla 2 0 2 4

              od  13. 00 do 17. 00 hod.

            v dolnej budove  školy

            • zápis sa uskutoční prezenčnou formou, teda za účasti detí a rodičov

              Na zápis prosíme priniesť:

            • vyplnenú elektronickú prihlášku
            • žiadosť o prijatie žiaka do 1. ročníka ZŠ, podpísanú oboma zákonnými zástupcami (je možné ju vyplniť, vytlačiť a podpísať aj pri zápise v škole) 

            https://zsmelcice.edupage.org/a/zapis-ziaka

            • rodný  list  dieťaťa
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu

             Zápisu v ZŠ sa musia zúčastniť aj deti, ktoré po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahnu školskú spôsobilosť a riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom rodiča.

            Podľa § 144a, zákona č. 245/2008 účinného od 01.01.2022 sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov! 

             

          • Spolupráca školy a rodiny – Prvouka v 2.B

          • Dňa 26.3.2024 našu triedu navštívil pán včelár Emil Babinec z Považskej Teplej. Pán Babinec je starý otec nášho žiaka Oliverka Michala Kytku.

            Našiel si čas a prišiel nám porozprávať o svojej práci so včielkami. Keďže téma o živote včiel je témou v predmete Prvouka v 2. ročníku, veľmi sme sa potešili.

            Dozvedeli sme sa veľa nových informácií zo života včiel. Zistili sme, ako funguje život v takomto spoločenstve, ako dlho žijú jednotliví členovia spoločenstva, aká je ich práca.

            Prekvapením pre nás bola skutočnosť, že včielky vedia byť aj nezbedné, hlavne v čase na jeseň, keď už nemajú veľa práce a dokonca sú agresívne, keď im včelári začnú brať výsledky ich celosezónneho úsilia a námahy.

            Tiež sme nevedeli, že včielky môžu byť aj choré. Preto do starostlivosti o včielky patrí aj ich kontrola, či pracujú usilovne, alebo vykazujú menšiu aktivitu ako obyčajne. Ak sa zdajú byť choré, včelár skontroluje nielen ich, ale aj ich príbytok, či tam nemajú klieštika, ktorý vie včielky veľmi potrápiť.

            Zaujímavé boli aj informácie o tom, ako vyzerá starostlivosť o včielky a úle počas zimy.

            Zhodli sme sa, že sme ako včielky – usilovní, keď treba pracovať a nezbední, keď nemáme čo robiť . A tiež by sa nám nepáčilo, ak by nám niekto bral z domčeka to, čo sme si my tam nanosili.

            Bolo toho veľmi veľa. Pána včelára sme svojimi zvedavými otázkami tak zasypali, že bol s nami skoro dve hodiny, za čo mu veľmi pekne ďakujeme .

          • HODINA DEŤOM

          • Vo štvrtok 21. marca sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Do tejto zbierky sa zapojila aj naša škola a spoločne sme vyzbierali 166, 65 eur. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

            Všetkým darcom ďakujeme.

          • Prvouka v 2. B – praktické činnosti

          • Zaujímavými témami v predmete Prvouka pre 2. ročník ZŠ sú témy Spoločenstvo včiel a Spoločenstvo mravcov. Deťom sú témy o prírode s ich vlastnými zážitkami s ňou veľmi blízke a sú u detí veľmi obľúbené.

            Obe témy sme medzipredmetovo prepojili s výtvarnou výchovou.

            Pri preberaní učiva sme spojili obe témy s praktickými činnosťami. Tému Spoločenstvo včiel sme spracovali výrobou leporela – prvého typu detskej knižky, s ktorou sa stretávajú už od útleho detstva. Čaká nás ešte stretnutie s pánom včelárom, ktoré rozšíri naše vedomosti o živote včiel a využití produktov včiel v živote človeka. Veľmi sa na stretnutie tešíme.

            Tému Spoločenstvo mravcov sme spracovali výrobou nášho triedneho mraveniska .

            Pri preberaní učiva o rozpustnosti látok vo vode, odparovaní a filtrácii, ktoré je náročnejšie, sme tiež využili praktické činnosti pri práci s vodou a rôznymi materiálmi. Vyskúšali sme po rozpustení soli vo vode získať ju späť vyparovaním. Trvalo to pár dní, ale výsledok sa dostavil. Praktickými činnosťami sme tiež zistili, čo je to vlastne filtrácia. Prišli sme na to, že je to dej z nášho každodenného života a určite sa niečo také deje v každej kuchyni – pri príprave kávy z kávovaru, alebo keď mamička varí cestoviny.

            Dnes v rámci Dňa vody sme si filtrovanie zopakovali, lebo nás to bavilo .

            Ako sa nám darilo si môžete pozrieť na našich fotkách.

          • Exkurzia žiakov 9.ročníka - Liehovar v Adamovských Kochanovciach 15. marca 2024

          • Žiaci 9. ročníka mali možnosť "spoznať" zrekonštruované priestory liehovaru a aktívne sa zapájať do odborného výkladu správkyne liehovaru, zamestnanca a tiež príslušníkov finančnej správy (colníci), ktorí boli pozvaní , aby pred očami našich žiakov zapečatili "počítadlo" množstva alkoholu vyrobeného v liehovare. Zapečateniu predchádzala ukážka merania stupňovitosti alkoholu. Žiaci sa v priebehu exkurzie oboznámili s históriou vzniku liehovaru, dôležitosťou prípravy kvasu a merania jeho kvality refraktometrom. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o finančných nákladoch na likvidáciu odpadu. Prebrali celý proces spracovania od zberu ovocia, jeho ošetrovania až po konečný produkt. Exkurzia bola vhodným doplnením učiva nielen chémie, ale tiež biológie a fyziky. Ďakujeme za 2,5 hodiny času v priebehu ktorého sa naši žiaci dozvedeli množstvo zaujímavých informácií.

          • Medzinárodný deň vody pre I.stupeň

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa vody sme zorganizovali aktivity a pokusy zamerané na vodu a jej význam. Tieto aktivity boli uskutočnené formou rovesníckeho učenia. Žiaci 6., 7. a 8. ročníka si prichystali 7 zaujímavých pokusov a žiaci 3. a 4. ročníka si ich mali možnosť vyskúšať pod ich odborným vedením. Starší žiaci naviedli mladších na to, ako správne pracovať a vysvetlili im význam skúmaných vlastností vody v bežnom živote. 

          • Medzinárodný deň vody pre II.stupeň

          • Samuel Kvasnica si pri príležitosti Medzinárodného dňa vody pripravil pre svojich spolužiakov experimenty venované vode. Využil medzipredmetové vzťahy s chémiou, biológiou, anglickým jazykom. Poukázal na dôležitosť vody v bežnom živote a ukázal svojim spolužiakom experimentálne vlastnosti vody. Trieda odmenila svojho spolužiaka potleskom. Samkovi patrí veľké ďakujem za netradičnú hodinu fyziky.

          • Ponožková výzva

          • 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ide o symbolický dátum, ktorý je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o moment, kedy sa na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov. Svetový deň Downovho syndrómu si môžeme pripomenúť aj zapojením sa do ,,Ponožkovej výzvy“. Inšpirovaná je originalitou každého z nás a podobnosťou tvaru chromozómu s ponožkou. Obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí vyjadríme spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční a sami sebou. Do tejto výzvy sme sa zapojili aj my.